®2011 Hazeleger Hout v.o.f.
“Wind” gedroogd Hout wat net gekapt is heeft ongeveer een vocht-percentage van 45-50%. Na een droog periode van ongeveer één jaar is dit percentage ± 20%. Invloed op dit percentage heeft uiteraard het houtsoort, opslag en natuurlijk de weersomstandigheden.
“Oven” gedroogd Het haardhout wordt gezaagd op de gewenste lengte en wordt dan gestort in stalen kratten, dit met het oog op een zo goed mogelijke doorstroming van lucht. De lucht stijgt dan langzaam in relatieve vochtigheid en temperatuur. In de droogkamer wordt er op zes willekeurige plekken stalen pinnen in het haardhout gestoken om zo continu het vocht-percentage te kunnen meten. Bij het bereiken van de gewenste temperatuur en (relatieve) vochtigheid zal automatisch het ventilatiesysteem geopend worden om zo een gedeelte van de warme vochtige lucht naar buiten af te voeren. De onderdruk die hierdoor ontstaat trekt weer frisse buitenlucht aan de droogkamer in. Dit proces zal zich blijven herhalen totdat het gewenste vocht-percentage behaald is. Het vocht-percentage, na 3 tot 4 dagen in de droogkamer te hebben gestaan, is dan minder dan 10%. Tijdens de opslag zal dit percentage weer oplopen tot een vocht-percentage van gemiddeld 12 tot 13%. (wat normaal is)
Oven-gedroogd haardhout heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van wind-gedroogd haardhout. Het hout geeft een schonere verbranding en is vrij van schimmels en ongedierte, terwijl de karakteristieke hout-geur toch bewaard blijft!
Voordelen;
Haardhout beperkt leverbaar. ( zie de informatie-pagina )
®2011 Hazeleger Hout v.o.f.
“Wind” gedroogd Hout wat net gekapt is heeft ongeveer een vocht-percentage van 45-50%. Na een droog periode van ongeveer één jaar is dit percentage ± 20%. Invloed op dit percentage heeft uiteraard het houtsoort, opslag en natuurlijk de weersomstandigheden.
“Oven” gedroogd Het haardhout wordt gezaagd op de gewenste lengte en wordt dan gestort in stalen kratten, dit met het oog op een zo goed mogelijke doorstroming van lucht. De lucht stijgt dan langzaam in relatieve vochtigheid en temperatuur. In de droogkamer wordt er op zes willekeurige plekken stalen pinnen in het haardhout gestoken om zo continu het vocht-percentage te kunnen meten. Bij het bereiken van de gewenste temperatuur en (relatieve) vochtigheid zal automatisch het ventilatiesysteem geopend worden om zo een gedeelte van de warme vochtige lucht naar buiten af te voeren. De onderdruk die hierdoor ontstaat trekt weer frisse buitenlucht aan de droogkamer in. Dit proces zal zich blijven herhalen totdat het gewenste vocht-percentage behaald is. Het vocht-percentage, na 3 tot 4 dagen in de droogkamer te hebben gestaan, is dan minder dan 10%. Tijdens de opslag zal dit percentage weer oplopen tot een vocht-percentage van gemiddeld 12 tot 13%. (wat normaal is)
Voordelen;
Oven-gedroogd haardhout heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van wind-gedroogd haardhout. Het hout geeft een schonere verbranding en is vrij van schimmels en ongedierte, terwijl de karakteristieke hout-geur toch bewaard blijft!
Haardhout beperkt leverbaar. (zie de informatie-pagina)